Frågor & svar

Vad är Sys­te­ma­tiskt brandskydds­arbete (SBA)?

Sys­te­ma­tiskt brandskydds­arbete (SBA) är ett kon­ti­nu­er­ligt och orga­ni­se­rat sätt att planera, genomföra, kon­trol­le­ra och följa upp brand­skyd­det i en verk­sam­het. Syftet är att minimera risken för brand och säker­stäl­la att personer kan utrymma säkert om en brand skulle inträffa.

Enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) är det ägaren eller verk­sam­hets­ut­ö­va­ren som har det yttersta ansvaret för brand­skyd­det och därmed för att SBA bedrivs. Ansvaret kan delegeras, men det över­gri­pan­de ansvaret kvarstår.

SBA är viktigt för att skapa en trygg och säker miljö för alla som vistas i verk­sam­he­ten. Det hjälper till att förebygga bränder, begränsa skador om en brand uppstår och säker­stäl­la en effektiv utrymning. Dessutom är det ett lagkrav.

De främsta lagarna och reglerna som styr SBA är Lagen om skydd mot olyckor (LSO), För­ord­ning­en om skydd mot olyckor (FSO), Boverkets bygg­reg­ler (BBR) och even­tu­el­la specifika branschrikt­lin­jer och för­säk­rings­vill­kor.

Ett SBA inne­fat­tar bland annat:

 

  • Brand­skydds­po­li­cy och even­tu­el­la mål.
  • Orga­ni­se­ring av brand­skydds­ar­be­tet med tydliga ansvars­om­rå­den.
  • Regel­bund­na kon­trol­ler och underhåll av brand­skydds­ut­rust­ning.
  • Utbild­ning och infor­ma­tion till per­so­na­len.
  • Risk­be­döm­ning­ar av brand­ris­ker.
  • Utrym­nings­pla­ner och övningar.
  • Doku­men­ta­tion av brand­skydds­ar­be­tet.
  • Upp­följ­ning och åtgärder vid brister eller tillbud.

Risk­be­döm­ning­ar bör göras regel­bun­det, särskilt vid för­änd­ring­ar i verk­sam­he­ten, nya lokaler, ny utrust­ning eller efter en incident. Det är bra att ha en åter­kom­man­de rutin, exem­pel­vis årligen, men vid behov oftare.

En brand­skydds­po­li­cy bör beskriva verk­sam­he­tens inställ­ning till brand­skydd, de över­gri­pan­de målen, ansvars­för­del­ning­en och hur brand­skydds­ar­be­tet ska bedrivas i stort.

Kon­troll­fre­kven­sen beror på typen av utrust­ning och till­ver­ka­rens anvis­ning­ar. Brand­släc­ka­re bör kon­trol­le­ras minst en gång per år av en sakkunnig, medan den dagliga och månatliga tillsynen kan göras av per­so­na­len. Brand­var­na­re och nöd­be­lys­ning har också sina specifika kon­trollin­ter­vall.

Omfatt­ning­en av utbild­ning­en beror på per­so­na­lens roll och arbets­upp­gif­ter. Alla anställda bör ha grund­läg­gan­de kunskaper om brand­ris­ker­na i verk­sam­he­ten, hur man larmar, släcker en mindre brand och hur man utrymmer säkert. Vissa nyc­kel­per­so­ner kan behöva mer spe­ci­a­li­se­rad utbild­ning, exem­pel­vis i utrym­nings­led­ning eller avancerad brand­be­kämp­ning.

En utrym­nings­plan är en skriftlig beskriv­ning av hur en säker utrymning ska genom­fö­ras vid brand eller annan nödsi­tu­a­tion. Den är viktig för att säker­stäl­la att alla vet vilka utrym­nings­vä­gar som ska användas, var åter­sam­lings­plat­sen är och vilka even­tu­el­la speciella åtgärder som behöver vidtas.

Utrym­nings­öv­ning­ar bör genom­fö­ras regel­bun­det så att per­so­na­len är väl förberedd och känner till rutinerna. Hur ofta beror på verk­sam­he­tens kom­plex­i­tet och risker, men minst en gång per år är vanligt. I vissa verk­sam­he­ter kan det vara lämpligt med tätare övningar.

Det är viktigt att doku­men­te­ra alla delar av SBA, inklusive:

 

  • Brand­skydds­po­li­cy och orga­ni­sa­tion.
  • Risk­be­döm­ning­ar.
  • Kontroll- och under­hålls­rap­por­ter.
  • Utbild­nings­pla­ner och genomförd utbild­ning.
  • Utrym­nings­pla­ner och genom­för­da övningar.
  • Rapporter om inci­den­ter och tillbud samt vidtagna åtgärder.

Om SBA inte bedrivs till­räck­ligt kan det leda till all­var­li­ga kon­se­kven­ser vid en brand, inklusive per­sonska­dor och stora mate­ri­el­la skador. Dessutom kan det leda till påföljder från till­syns­myn­dig­he­ter, som före­läg­gan­den, vite eller i värsta fall stängning av verk­sam­he­ten. För­säk­rings­bo­lag kan också reducera eller neka ersätt­ning vid brand om brister i brand­skyd­det kon­sta­te­ras.

Genom att informera om brand­skydds­po­li­cyn, erbjuda utbild­ning, uppmuntra till att rap­por­te­ra risker och brister, samt involvera per­so­na­len i utrym­nings­öv­ning­ar och för­bätt­rings­ar­be­te. Det är viktigt att skapa en säker­hetskul­tur där alla känner sig ansvariga.

Ja, kraven på SBA kan variera beroende på verk­sam­he­tens art, storlek, brandrisk och antalet personer som vistas där. Exem­pel­vis har sjukhus, skolor och indu­stri­er ofta mer omfat­tan­de krav än ett litet kontor. Det är viktigt att ta reda på vilka specifika regler och rikt­lin­jer som gäller för just er verk­sam­het.

Genom att regel­bun­det granska och utvärdera ert brandskydds­arbete. Jämför er doku­men­ta­tion och era rutiner med gällande lagar och regler. Ni kan även ta hjälp av externa experter för en oberoende gransk­ning eller revision.

Åtgärda bristerna så snabbt som möjligt. Doku­men­te­ra de upptäckta bristerna och de åtgärder som vidtas. Om bristerna är all­var­li­ga kan det vara nöd­vän­digt att till­fäl­ligt stoppa verk­sam­he­ten tills de är åtgärdade.

Genom att kon­ti­nu­er­ligt följa upp och uppdatera era rutiner och doku­men­ta­tion vid för­änd­ring­ar i verk­sam­he­ten, nya lagar och regler eller efter inci­den­ter och tillbud. Regel­bund­na interna kon­trol­ler och utvär­de­ring­ar är också viktiga.

Infor­ma­tion finns hos Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och beredskap (MSB), Boverket, er lokala rädd­nings­tjänst, bransch­or­ga­ni­sa­tio­ner och konsulter spe­ci­a­li­se­ra­de på brand­skydd.

Ja, vi på Befo­re­fi­re erbjuder vårt stöd och expertis inom sys­te­ma­tiskt brandskydds­arbete.

Kontakta oss idag!